söndag 27 februari 2011

Bröllopstårta

Så fort jag hör någon berätta att de varit gäster på ett bröllop ställer jag frågan: Vad var det för tårta? Många gånger får jag inget svar på frågan. Hur kommer detta sig? Kan det vara så att inte alla människor tycker att tårtan är det viktigaste?

Jag har ju förmånen att träffa några blivande brudpar per år när de kommer till mig och skall prova fram sin alldeles egen, unika bröllopstårta. Endel har inte så mycket tankar, önskemål eller ideér förutom att den skall innehålla choklad (annars hade de inte kommit till Minas Chokladstudio ;-)). Sedan har vi de som har en dröm och vision om hur det skall vara med smaker, färger och konsistenser. Efter en provsmakning och lite tårt-coaching från mig faller bitarna på plats. En tredje variant vet exakt hur det skall vara och smaka. Då blir det en ännu större utmaning för mig. Jag får nästan krypa in i hjärnan på paret och ta del av det som rör sig där inne. Dessa par vet exakt vilka mönster och strukturer som skall användas, färgkombinationer, smaker och konsistenser som följer genom hela middagen.

Minas Chokladstudio har precis inlett ett samarbete med Eco-Bröllop i Sverige. Här väljer brudparen miljösmarta lösningar, ekologiska och närproducerade råvaror efter säsong. Det må jag säga ligger i tiden.

Det är allt detta som gör bröllopstårtskapande så fantastiskt och jag tror att gästen kommer lättare ihåg en väl genomtänkt bröllopstårta än en helt vanlig princess med lite extra marsipanrosor på.

KaffeWhisky

Majoriteten av de som bokar chokladprovning eller någon av våra andra Chokladupplevelser är kvinnor. I chokladbutiken däremot är det nog lika många kvinnor som män som shoppar loss. Den pralin som nästan alltid hamnar i cellofanpåsen när mannen själv får välja är KaffeWhisky.

Alla våra praliner innehåller någon spritdryck; cognac, whisky, rom eller vodka till exempel. Spriten finns där för sin konserverande effekt. När man som vi endast använder riktiga hallon och jordgubbar eller färsk grädde måste man tillsätta något som konserverar, annars möglar eller härsknar pralinen. Man kan även göra fyllningen lite fastare, men då är det lätt att chokladsmaken tar överhand. Ett annat sätt att uppnå lång hållbarhet är att tillsätta socker. Enda pralinen som vi tillsätter socker i (förutom honungen som vi tillsätter i alla praliner) är Lime, den blir ju helt galet vrålsur om den inte sötas lite.

Den vuxna pralinen KaffeWhisky är dock den enda av mina praliner i dagsläget där man kan smaka spritsmaken. Vi kokar upp grädde med en klick honung och häller koket över grovhackade ekologiska kaffebönor. Kaffet får dra och silas bort när gräddens temperatur har sjunkit till ca 30 grader. Nu smälter vi mörk choklad med 70% kakaohalt, blandar till en jämn smet, tillsätter whisky och häller den i en form.

Nästa dag har tryffeln stelnat och då skär vi den i kuber, rullar i mörk choklad och doppar i kakao. När chokladen är riktigt stel kan man skaka bort överflödig kakao med en sil, annars blir det PUFF i munnen.

måndag 14 februari 2011

Alla hjärtans måndag 14 februari och extraöppet



Dagen till ära håller vi lite extraöppet i butiken för chokladshopping kl. 10-14. Vi har fina askar att fylla med hjärtformade praliner och annat gott. En chokladkaka á 100g med ett värmande budskap blir alla glada för.
Tyvärr ligger telefonen hemma idag, men skicka mig gärna ett mail innan 13.30 om ni vill hämta ut er choklad i tygaffären här brevid när chokladstudion har stängt. Gittes Tygkälla har öppet till 18.00.

lördag 12 februari 2011

En semlebulle från gårdagen!

Kokade precis en god vaniljkräm med smakfull Tahitivanilj. Fyllde krämen i semlebullarna som var över sedan gårdagen. Penslade bullen med smält smör och doppade den i socker. Det kan man bla. fika på idag, lördag om man har vägarna förbi Rinkaby vill säga. Mums!

Övrigt fika är kokoskaka med choklad, chokladmuffins, kolakaka med nougat, mozartkula med nougat och mandelråmassa, chokladsemla och chokladpraliner.

Dagens varma chokladdryck är spetsad med mörk choklad och kaffetryffel.

onsdag 9 februari 2011

Hjärtlig choklad

Ett litet hjärta fyllt med krämig mörk choklad och syrliga äpplen från Vånga. För den som längtar till sommaren finns även med solmogna jordgubbar.

På måndag 14/2 har vi endast öppet för bokningar, därför är det bästa att planera in ett chokladinhandlingsbesök redan i helgen. Fredag kl. 13-18 och lördag kl. 10-14.

Välkomna!