Eftersom jag lyckades lägga in bilderna i fel ordning och inte förstår hur jag ändrar detta blir det nästan svårare att läsa detta inlägg än att temperera, men jag underlättade med att skriva siffran 1-5 framför varje text. Börja läsa texten längst ned och sedan 1-5. Lycka till ;-)
5. Eller tillsätta lite kaksmulor från Ekströms Café i Degeberga, stryka ut på ett papper, låt stelna, bryt i bitar och så har vi Minas ChokladKaka.
4. Strö lite supernyttiga gojibär på toppen och du har en god chokladbit.
4. Gjut chokladen i en gjutform. Banka formen mot bänken så att alla luftbubblor försvinner och skrapa bort överflödig choklad.
3. När chokladen håller 27 grader skrapar du ned den i den varma chokladen som finns kvar i byttan. Rör försiktigt om så att kall och varm choklad blandar sig. Med lite övning hamnar nu temperaturen på 31-32 grader vilket är optimal arbetstemperatur för den mörka chokladen.
2. Kyl ned chokladen genom att föra den fram och tillbaka på stenskivan med hjälp av en palett och en spackelskrapa. Det är viktigt att chokladen inte får ligga för länge, för kyls den ned ojämnt och du får klumpar vilken gör chokladen mycket svårarbetad.
2. Kyl ned chokladen genom att föra den fram och tillbaka på stenskivan med hjälp av en palett och en spackelskrapa. Det är viktigt att chokladen inte får ligga för länge, för kyls den ned ojämnt och du får klumpar vilken gör chokladen mycket svårarbetad.
1. Jag värmer den mörka chokladen till 48 grader och häller ut 3/4 av chokladen på en stenskiva. 1/4 får stanna kvar i byttan.
Riktig choklad? Det finns ju låtsas choklad också. Den kan du köpa i butiken under namnet Block till exempel.
Klurigt tycker jag, för de väger ofta 200g, är bruna och har rutor. Har den dessutom förvarats i kylskåpet och man äten den med en kopp kaffe eller ett glas kall mjölk kan man faktiskt tro att det är choklad. På väldigt många konditorier och andra ställen som Statoil-macken där du kan köpa chokladdoppade biskvier heter låtsaschokladen Non Temp (behöver inte tempereras).
I riktig choklad finns endast kakaosmör, det fett som naturligt finns i kakaobönan. Skulle det vara en mjölkchoklad finns det naturligtvis även mjölkfett i chokladen. Detta fett behöver tempereras för att det skall stelna som man vill. Man vill att chokladen skall ha en blank yta, ha ett fint bräck = säger klick när man bryter den och att den inte skall smälta direkt när man tar i chokladen. Tempererad choklad har även den egenskapen att den krymper när den stelnar och på så vis lossnar ut gjutformen.
Låtsaschokladen har både för- och nackdelar. Fördelen är att den kan smältas och sedan stelnar den, blir blank och fin utan att man varken behöver lägga ned någon som helst kunskap eller kärlek till det man jobbar med. Den håller sig även hyperblank om den förvaras i kyldisken bland de andra bakelserna på konditoriet. En av nackdelarna anser jag vara det härdade vegetabiliska fett som kakaosmöret oftast ersatts med. Kolla innehållsförteckningen nästa gång du köper din choklad. Det är ju sådant fett som livsmedelsindustrin processat så att flytande fett blir hårt. Det kan även vara delvis härdat fett = transfett. Härdat fett är onaturligt för vår kropp och kan leda till fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Choklad är njutning!
OBS, nu ska du börja läsa vid siffran 1!