söndag 27 februari 2011

KaffeWhisky

Majoriteten av de som bokar chokladprovning eller någon av våra andra Chokladupplevelser är kvinnor. I chokladbutiken däremot är det nog lika många kvinnor som män som shoppar loss. Den pralin som nästan alltid hamnar i cellofanpåsen när mannen själv får välja är KaffeWhisky.

Alla våra praliner innehåller någon spritdryck; cognac, whisky, rom eller vodka till exempel. Spriten finns där för sin konserverande effekt. När man som vi endast använder riktiga hallon och jordgubbar eller färsk grädde måste man tillsätta något som konserverar, annars möglar eller härsknar pralinen. Man kan även göra fyllningen lite fastare, men då är det lätt att chokladsmaken tar överhand. Ett annat sätt att uppnå lång hållbarhet är att tillsätta socker. Enda pralinen som vi tillsätter socker i (förutom honungen som vi tillsätter i alla praliner) är Lime, den blir ju helt galet vrålsur om den inte sötas lite.

Den vuxna pralinen KaffeWhisky är dock den enda av mina praliner i dagsläget där man kan smaka spritsmaken. Vi kokar upp grädde med en klick honung och häller koket över grovhackade ekologiska kaffebönor. Kaffet får dra och silas bort när gräddens temperatur har sjunkit till ca 30 grader. Nu smälter vi mörk choklad med 70% kakaohalt, blandar till en jämn smet, tillsätter whisky och häller den i en form.

Nästa dag har tryffeln stelnat och då skär vi den i kuber, rullar i mörk choklad och doppar i kakao. När chokladen är riktigt stel kan man skaka bort överflödig kakao med en sil, annars blir det PUFF i munnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar