måndag 31 januari 2011

ChokladSemla 2011




Missa inte premiären på fredag, 4 februari. Då bakar vi årets första choklasemlor. Sedan bakar vi chokladsemlor fredag och lördag ända fram till 5 mars. Vill du vara riktigt säker på att kunna sätta tänderna i en, är det bäst att beställa. Maila, ring eller sms:a. 0768-716884 amina@chokladstudion.se

Premiärhelgen kommer det att finnas två varianter. Den som säljer bäst blir Årets ChokladSemla 2011.

I Minas Chokladstudio har framröstningen av Årets ChokladSemla skett på olika sätt sedan vi öppnade 2007. Min favorit genom tiderna är hackad choklad i bullen, mörk chokladkräm istället för mandelmassa, riktig grädde och locket pudras med en blandning av kakao och florsocker.

Jag gillar små semlor, då kan man äta fler. Bullen bakar vi med ekologiskt dinkelmjöl och riktigt smör. Bullen får jäsa i kylen under natten och bakas av strax innan vi öppnar i butiken och kaféet. När din beställning tagits emot i kassan spritsas chokladtryffeln och grädden på bullen.
Semlor som stått länge i kylen blir torra och hårda. Det allra värsta är de man köper i livsmedelsbutiken, där de i vissa fall inte ens stått i kyla. Grädden har då blivit lite gul, torkat till och bildat ett skinn.

Semlor är för mig en riktig delikatess. Brukar längta från slutet av september. För mig skall semlor endast ätas under februari. Det räcker med 4 veckor innan Fastlagssöndagen, vilken för övrigt ligger lite senare i år. Tyvärr har Ritz conditori i Sölvesborg fått mig till att bryta mot mina innersta lagar. Varje år, första advent på Julmässan Slottslängorna i Sölvesborg serverar de de mest mumsiga semlor. Riktig semlefyllning med mandel, god grädde och lagom fluffig bulle.
En annan höjdarsemla kan man njuta hos min kära vän Katta på Ekströms bageri och café i Degeberga. Och jag säger inte detta bara för att vi är kompisar och samarbetar. Jag tycker verkligen att de är galet goda. Men vad kan man vänta sig av riktigt smör & grädde, mandel, ekologiskt mjöl och en stor klick yrkesstolthet!?
Det sista jag vill säga idag är: fråga om det är mandel i mandelfyllningen! Alldeles för många konditorier använder en färdig semlefyllning som man kan köpa på hink. För att göra semleförsäljningen extra lönsam görs fyllningen på aprikoskärnor istället för mandel. När jag var och handlade mat senast såg jag dessutom en plastask som man kunde köpa med hem och göra egna semlor. På etiketten stod det Mandelfyllning, trots att innehållsförteckningen saknade just mandel. Sådant blir jag upprörd över. Matnörd ;-)

Keramikterapi

I lördags var det dags för oss på Minas Chokladstudio att umgås lite utanför jobbet. Vi hinner ju aldrig med något julbord, men i januari har vi gott om tid.

Det blev en lugn och mysig eftermiddag/kväll i Önnestad. Kl. 15 checkade vi in hos Trollets Keramik. Där bjöds vi på rykande varm soppa och scones. Efter underbara berättelser om Trollets liv satte vi sedan händerna i leran. Vi fick lära oss att dreja och modellera med mycket skratt. Resultatet blev muggar, änglar, hjärtan, tärningar, skålar och en mycket fantasifull fisk.

Har ni inte varit på Trollets Keramik råder jag er att åka dit. Hon har designat vår servis som vi använder i Minas Chokladstudio och hennes muggar lär vara världskända i hela Skåne.

torsdag 27 januari 2011

En kopp varm chokladdryck

Hörde fåglarna kvittra i veckan. Solen tittade fram och snön hade nästan smält bort. Men nästa dag var varm-choklad-drickar-vädret tillbaka. Mums!

De flesta gillar väl varm choklad?! Men det verkar finnas de som tycker att varm choklad får man bara dricka när man är barn eller om man skall ut i skidbacken. Tillsätter man då dessutom lite whisky blir det genast godkänt att gilla varm choklad, som vuxen.
Det värsta jag vet är när man beställer in varm choklad på ett kafé och får varm mjölk med o´boy. I värsta fall är det färdigblandat med mjölkpulver så att kafépersonalen endast tillsätter varmt vatten. Fruktansvärt! Kan knappast kallas varm chokladdryck, snarare endast varm dryck som är brun. Låter lika lockande och gott som det smakar.
Kommer man inom på en fika i Minas Chokladstudio så får man minsann aldrig o´boy eller liknande varianter av chokladdryck. Här använder vi riktig choklad som vi smälter i den varma mjölken. Mjölk med 3% fetthalt. Skulle det vara så att man inte kan dricka mjölk finns även havremjölk, eftersom det är min egen favorit. Vi mixar chokladdrycken med stavmixer. Då får man en härligt fyllig dryck med lite skum på toppen.

Minas chokladdryck finns även i påse att ta med hem. Och har du ingen stavmixer hemma så kan man vispa som en galning och uppnå nästan samma resultat.
I webb butiken finns chokladdrycken fylld i påsar om 150g. Det räcker till ca. 6 normalstora koppar. Vi skickar chokladdryck ända upp till Kiruna, om det skulle vara så att du inte har vägarna förbi Rinkaby.






måndag 17 januari 2011

ChokladMassage med vår egen ChokladMassör

När vi firade Rosa Lördag med insamling till bröstcancerforskningen för första gången, togs en massageolja fram av Mina och Havtorsspecialisten. Vår egen chokladmassör kom på besök och masserade många glada besökare.

Massageoljan innehåller havtornsolja, kakaosmör, aprikoskärnolja och mörk choklad gjord på vilda kakaobönor från Bolivia. Inga konstigheter, den går till och med att äta, men är inte jättegod! Massageoljan tränger fint in i huden, men undvik vita kläder efter massagen.

Kakaosmör är ett mättat fett som stelnar i rumstemperatur. Innan massage värms förpackningen i vattenbad eller inlindad i en värmekudde. Den smälter även av din egen kroppsvärme. Havtornsoljan är rik på fleromättade fettsyror och E-vitaminer som är bra för huden.

Vår egen ChokladMassör Barbro utför taktil massage. Mycket avslappning och beröring. Massagen ger dig ny energi och stimulerar kroppens må-bra-hormon, vilket även kan ha läkande effekter vid diverse krämpor.

Efter en massagestund på 45 minuter i Minas Chokladstudio avnjuter du en god chokladfika i vårt chokladkafé.



Under våren 2011 kommer massören till oss var 4:e vecka och tider kan bokas 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 eller 17:00.

Datum: 4 februari, 4 mars, 1 april och 29 april.
Det går även bra att boka andra dagar och tider när chokladkaféet och butiken har stängt.

Pris:
Massageolja 180 kr
Massage med vår chokladolja och chokladfika 700 kr

fredag 14 januari 2011

Minas Müsli

Fruktansvärt god frukost! Vi har ju en hel del rent av nyttiga alternativ i Minas Chokladstudio. Jag är en Müslimänniska. Äter gärna det till frukost med lite A-fil eller Havremjölk (eftersom jag inte kan dricka ren mjölk, med äta den som ingrediens i choklad som tur är!).

Min bästa barndomsvän äter Minas Müsli som snacks och gömmer påsen för sin äkta hälft. Müslin är mycket fin som strössel på glass och min morfar Hans kallar den för "helgmüsli". - Den innehåller ju bara en massa lyx och man får inte så mycket för pengarna!

Vi rostar flingor av dinkel, havre och råg tillsammans med kokos, mandel, linfrö och solrosfrö i ugnen, till fin krispighet. Detta blandas med gula russin, rostade kakaobönor, osvavlade aprikoser, torkad havtorn och tranbär.

När det serveras ChokladFrukost i Minas Chokladstudio är Minas Müsli en självklar ingrediens.

I vår webbutik hittar ni müsli och mycket mer om ni inte har vägarna förbi Rinkaby, vill säga.

måndag 10 januari 2011

ChokladChips

Jag gillar när chokladkakorna inte är alldeles för tjocka. Tunna och fina ska de vara, så att man lätt kan bita av och sedan låta chokladen smälta i munnen. ChokladChips är en riktig storsäljare i Minas Chokladstudio. Vi kallar dem chips för att de är extra tunna och smaksatta med flingor av havssalt. Salt och choklad är en smaksensation tycker jag.

Minas Chokladchips finns i 4 varianter.
  1. Mörk choklad 71% kakaohalt Criollo eller Trinitarioböna, rostade krossade kakaobönor och havssalt. Vuxen smak, passar fint till ett rött fylligt vin med lite syra.
  2. Mjölkchoklad 42% kakaohalt Forasteroböna, rostade krossade kakaobönor och havssalt. Mjölkchokladens höga kakaohalt gifter sig fint med kakaobönornas bitterhet och sältan.
  3. Mjölkchoklad 42% kakaohalt Forasteroböna, puffad amarant och havssalt. Lite krispiga puffar av amarantörtens frö.
  4. Vit choklad med rostade krossade kakaobönor, chili och havssalt. Chokladens sötma dämpar chilins styrka och saltet tillsammans med sötman ger chokladen en ny dimension.

fredag 7 januari 2011

Provning - choklad och Minas praliner

Nu när det värsta har lagt sig efter dessa chokladstinna högtider, börjar ni kanske bli sugna på något brunt och gott igen. Du kanske till och med är en av de många lyckliga som fick en provning i julklapp.

Vid 2 tillfällen nu i januari är ni välkomna att boka chokladprovning hos oss i Minas Chokladstudio. Vi börjar med en varm choklad som välkomstdrink. Sedan provar vi 9 olika bitar, både choklad och praliner. Jag visar bilder från mina chokladresor och på chokladtillverkning samtidigt som jag berättar.

Välkommen att boka din plats amina@chokladstudion.se eller 0768716884

Torsdag 20 januari kl. 18.30-19:45
Lördag 22 januari kl. 11.00-12.15

Pris 275 kr/person.